Suursiivous

Ihmiselle tekisi kuulemma hyvää omistaa mahdollisimman vähän tavaroita. Uskon, että se on totta. Ei materia näytä tuovan onnea, vaan päinvastoin, tavaroiden paljous ahdistaa.

Kevät on mainiota suursiivouksen aikaa.  Toisin kuin ennen joulua, jolloin pimeys ja hämäryys eivät todellakaan houkuta mihinkään kovin perusteelliseen siivoukseen, kevät valoineen ja aurinkoineen paitsi paljastaa kaiken lian, antaa myös intoa ja energiaa tarttua työhön.

Kevättalvi tuo tullessaan myös paastonajan, laskiaistiistain jälkeisestä tuhkakeskiviikosta alkavan ja pääsiäispäivään päättyvän paaston. Sekin on yhdenlaista suursiivouksen aikaa.

Tai ehkä suursiivous antaa hieman turhan tehokkaan ja touhukkaan kuvan. Mutta pienelle oman elämän tarkastelulle ja säätämiselle paastonaika tarjoaa mahdollisuuden. Ja nimenomaan mahdollisuuden. Se ei ole velvollisuus ja pakko, vaan meille annettu aika, jolloin huomio kiinnittyy oman elämän aikasyöppöihin ja muihin tapoihin ja mielen kahleisiin, jotka estävät elämästä ja olemasta sellainen ihminen millaiseksi Jumala on meidät tehnyt.

Mikä vie elämässäni tilaa toisen ihmisen huomioimiselta ja auttamiselta, omasta itsestä huolenpitämiseltä ja ennen kaikkea, Jumalan kohtaamiselta?

Profeetta Jesajan kirjassa Jumala itse puhuu paastosta näin: ”Tuollaistako paastoa minä teiltä odotan, tuollaista itsenne kurittamisen päivää? Sitäkö, että te riiputatte päätänne kuin rannan ruoko, pukeudutte säkkivaatteeseen, makaatte maan tomussa, sitäkö te kutsutte paastoksi, Herran mielen mukaiseksi päiväksi? Toisenlaista paastoa minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi.”

Pauliina Järvinen