Kirkolliset toimitukset

Hautajaiset

Jokainen tänne maailmaan syntynyt myös kerran kuolee. Uskomme, että kuolema ei ole päätepiste. Se merkitsee vain aikaan sidotun vaiheen päättymistä, mutta sitä seuraa iankaikkisuus. Raamatussa asia ilmaistaan sanoilla "odotamme uutta taivasta ja uutta maata, joissa vanhurskaus asuu". Jeesus Kristus on tullut kutsumaan meidät sinne. Häneen uskovina, Hänen armonsa turvissa pääsemme taivaaseen.

Kuolema on osa ihmisen elämää

Läheisen ja rakkaan ihmisen poismeno koskettaa syvälle ja tuo kaipauksen ja ikävän. Ei ole tietä surun yli tai ohi. On tie surun läpi. Kun sitä kuljemme, koemme, että raskas suru muuttuu vähitellen muistoiksi ja hiljaiseksi kaipaukseksi. Tällä tiellä tarvitsemme hiljaisuutta mutta myös mahdollisuutta puhua toisten kanssa. Tarvitsemme elämän antajan, iankaikkisen Jumalan läsnäoloa.

Hautajaisten valmistelu

Kun läheinen on kuollut, on ryhdyttävä valmistelemaan hautaamista. Se on omaisten tehtävä, usein raskas, mutta kuitenkin tärkeä velvollisuus. Hautaamisen arvokkaalla hoitamisella kunnioitamme vainajan muistoa. Käytännössä hautaamiseen liittyvien asioiden valmisteleminen aloitetaan kirkkoherranvirastosta ja hautaustoimistosta.

Siunaustoimituksen valmistelut aloitetaan mahdollisimman pian kuoleman jälkeen ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon ja taloustoimistoon.

Kirkkoherranvirastossa sovitaan sanomakellojen soittaminen, siunauksen päivä, paikka, pappi sekä varataan seurakuntakeskus mahdollista muistotilaisuutta varten. Pääsääntöisesti siunaukset toimitetaan lauantaisin, mutta myös perjantaina tai sunnuntaina ellei
muuta päivää sovita.

Vainajan nimi ilmoitetaan jumalanpalveluksessa hautausta seuraavana sunnuntaina, ellei toisin sovita.

Siunaamisen toimittava pappi ottaa yhteyttä omaisiin ennen siunauspäivää. Toimituskeskustelussa käydään läpi siunaustilaisuuden kulku. Omaiset voivat ehdottaa veisattavat virret, muun musiikin ja muita yksityiskohtia. He voivat kertoa vainajasta, jakaa surua ja rukoillakin yhdessä papin kanssa.

Hautapaikka

Hautaus voi olla arkkuhautaus tai tuhkahautaus. Se voi tapahtua vanhaan tai uuteen hautaan. Suositeltavaa olisi, että suvun vanhoja hautoja mahdollisuuksien mukaan käytettäisiin uudelleen. Vanhaan hautaan haudattaessa pitää huomioida, että siihen on oltava suostumus kaikilta saman oikeuden omistajilta. Hautapaikkaan liittyvät asiat hoidetaan seurakunnan taloustoimistossa. Siellä voi myös tehdä seurakunnan kanssa sopimuksen haudanhoidosta.

Hautaan siunaaminen

Kirkkoon kuuluvat vainajat siunataan kristillisen tavan mukaan. Myös kirkkoon kuulumaton voidaan siunata, jos on tiedossa, ettei toimita vainajan tahdon vastaisesti. Myös tuhka voidaan sijoittaa normaaliin hautaan. Siunaus tapahtuu ennen tuhkaamista ja hautaamista.

Ennen siunaustilaisuuden alkamista arkku asetetaan korokkeelle alttarin eteen. Omaiset ja kantajat istuutuvat kirkon/kappelin etuosaan.

Siunaustoimituksen kulku

• Alkusoitto
  • Virsi
  • Alkusiunaus
  • Johdantosanat
  • Psalmi
  • Rukous
  • Raamatunluku
  • Puhe
  • Uskontunnustus
  • Siunaaminen
  • Rukous
  • Isä meidän
  • Herran siunaus
  • Virsi
  • Päätössoitto

Kuusi kantajaa tulee paikoilleen. Arkkuhautauksessa loppusoiton aikana arkku kannetaan ulos vaunuille tai autoon, jolla se siirretään haudalle. Tuhkahautauksessa arkku jää tavallisesti loppusoiton jälkeen alttarin eteen kukkien ympäröimäksi. Kutsu muistotilaisuuteen esitetään tässä.

Ruumisauton perässä kulkevat kantajat ja lähimmät omaiset ja sen jälkeen muu saattoväki hautausmaalle. Muulle liikenteelle suositellaan, ettei hautaussaattoa ohiteta takaapäin tultaessa ja, edestä päin tulevan liikenteen tulisi pysähtyä siksi aikaa kun ruumisauto ja lähimmät omaiset
ovat ohittaneet ajoneuvon.

Arkkua laskettaessa hautaan veisataan virrestä säkeistö. Hauta katetaan (ja haluttaessa havutetaan). Omaiset laskevat kukat, lopuksi veisataan virsi 377: 1-2, jonka jälkeen joku omaisista voi kutsua saattoväen muistotilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Muistotilaisuuden kulku on vapaa. Pääsääntöisesti se muodostuu musiikista, virsistä, lyhyistä puheista, adressien lukemisesta sekä tarjoilusta. Toimituskeskustelussa omaiset sopivat muistotilaisuuden ohjelmasta papin kanssa.

"Ihmisen elinpäivät ovat niin kuin ruoho, hän kukoistaa niin kuin kukkanen kedolla. Kun tuuli käy hänen ylitsensä, ei häntä enää ole, eikä hänen asuinsijansa häntä enää tunne. Mutta Herran armo pysyy iankaikkisesta iankaikkiseen." (Ps.103)