Kirkolliset toimitukset

Vihkiminen

Yleistä vihkimisestä

Avioliitto voidaan solmia kirkollisesti tai siviilivihkimisellä. Kummassakin tapauksessa vihkiminen on juridinen tapahtuma. Kirkollisessa vihkimisessä liitolle lisäksi rukoillaan Jumalan siunausta.

Kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Jos toinen kihlakumppani ei ole kirkon jäsen, heidät voidaan vihkiä kirkollisesti, jos hän on muun kristillisen kirkon jäsen. Jos jompikumpi vihittävistä kuuluu väestörekisteriin, vain siviilivihkiminen on mahdollinen. Tällöinkin avioliitolle on mahdollista saada kirkollinen siunaus.

Vihkipaikka

Vihkiminen voidaan toimittaa kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Useimmat vihkimiset toimitetaan kirkossa.

Kirkon varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin kirkkoherranvirastosta. Samassa yhteydessä voi esittää mahdollisen toivomuksen vihkivästä papista. Vihkimisen tapahtuessa muussa paikassa vihkipaikan järjestelystä on syytä sopia vihkijän kanssa etukäteen.

Avioliiton esteiden tutkinta

Ennen vihkimistä on toimitettava avioliiton esteiden tutkinta. Vihkiminen voidaan toimittaa esteiden tutkinnasta viikon kuluttua samana viikonpäivänä kuin esteiden tutkinta on suoritettu. Tutkinta on voimassa neljä kuukautta antopäivästä. Avioliiton esteiden tutkinnassa selvitetään, ettei solmittavalle avioliitolle ole laissa mainittuja esteitä, kuten liian alhaista ikää (18 vuotta) tai liian läheistä sukulaisuutta.

Tutkinta tapahtuu luontevimmin kirkkoherranvirastossa. Kihlakumppanit allekirjoittavat yhdessä lomakkeen, jossa on pyyntö avioesteiden tutkinnasta ja vakuutus siitä, ettei aiotulle avioliitolle ole estettä. Kihlakumppanit asioivat vain yhden seurakunnan kirkkoherranvirastossa, vaikka olisivat eri seurakuntien jäseniä. Avioliiton esteiden tutkinta voi tapahtua myös missä tahansa maistraatissa. Todistus toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta on kihlakumppanien toimesta annettava edelleen vihkijälle, ellei todistus ole ennestään hänen hallussaan.

Kuulutukset

Avioliiton kuuluttaminen kirkossa ei ole enää pakollista. Useimmat vihittävät toivovat kuitenkin näin tapahtuvan, sillä silloin kirkossa myös rukoillaan heidän liittonsa puolesta.

Usein tuleva vihkipari tulee kirkkoon kuulutustaan kuuntelemaan.

Papin tapaaminen

Vihkipari ja pappi tapaavat ennen vihkimistä. Tapaamisessa tutustutaan ja käydään läpi vihkikaava, joka löytyy virsikirjan liiteosasta. Jos avioliiton esteiden tutkinta on tapahtunut muualla, todistus tutkinnasta annetaan vihkijälle tässä tilanteessa.

Sukunimi

Pappia tavatessaan vihittävät myös ilmoittavat papille sukunimensä vihkimisen jälkeen. Se voi olla yhteinen, kumman tahansa sukunimi. Kumpikin voi myös säilyttää oman nimensä tai ottaa käyttöön kaksoisnimen.

Häämusiikki

Pappia tavattaessa sovitaan usein myös häämusiikista. Myös kanttorin kanssa voi sopia tapaamisen. Hän esittelee sopivaa musiikkia. Usein vihkitilaisuuteen liittyy virsi tai hengellinen laulu.

Muita käytännön järjestelyjä

Vihkiminen ja muu sen tavanomaiseen järjestelyyn kuuluva on maksutonta. Kirkko on koristeltu jumalanpalvelusasuun, mutta vihkipari voi tuoda kirkkoon lisäkoristelun. Siitä on hyvä sopia suntion kanssa.

Muista erikoisjärjestelyistä, kuten bestmannin, kaason tai morsiustyttöjen ja -poikien osuudesta vihkitilaisuudessa on syytä keskustella vihkijän kanssa etukäteen.

Vihkikaava

• Alkumusiikki
  • Johdanto
  • Psalmi
  • Rukous
  • Raamatunluku
  • Puhe
  • Kysymykset
  • Sormusrukous
  • Sormuslupaukset (vapaaehtoinen)
  • Avioliiton vahvistaminen ja aviopuolisoiden siunaaminen
  • Virsi
  • Yhteinen esirukous
  • Isä meidän -rukous
  • Siunaus
  • Lähettäminen
  • Päätösmusiikki

Kirkossa morsiamen suku ja ystävät istuvat takaa katsoen vasemmalla puolella, sulhasen oikealla.

Hääväki seisoo alkusoiton ja päätössoiton aikana sekä välin kysymyksistä aviopuolisoiksi julistamiseen.

Alkusoiton aikana morsiuspari tulee alttarille yhdessä tai niin että morsiamen isä saattaa morsiamen käytävän puoliväliin, jossa hän luovuttaa morsiamen sulhaselle. Morsian on alttarilla sulhasen vasemmalla puolella.

Vihittäville esitettävät kysymykset luovat avioliiton pohjan. Vastatessaan "tahdon" puolisot sitoutuvat toisen huomioonottavaan elämänasenteeseen. Puolisot  lupaavat pyrkiä osoittamaan rakkautta toisilleen arkisen elämän keskellä.

Sormusrukouksessa pappi pitää sormusta koholla. Tässä korostuu sitoutumisen julkisuus. Ennen sormuksen pujottamista on sulhasen ja morsiamen mahdollista lausua niin kutsutut sormusvalan sanat.

Herran Siunauksen jälkeen vihkipappi onnittelee vihkiparia ja antaa heille
vihkiraamatun kotiseurakunnan lahjana.