Kirkolliset toimitukset

Kaste

Kaste on kristityn elämän alku. Siinä Jumala ottaa lapsen omaan yhteyteensä, seurakunnan ja kirkon jäseneksi.

Kasteessa Jumala ottaa ihmisen omakseen, perillisekseen. Hänelle annetaan anteeksiantamus ja elämä Kristuksen yhteydessä.

Kirje vanhemmille

Pian lapsen syntymän jälkeen vanhemmat, jotka ovat seurakunnan jäseniä, saavat kirjeen ja rekisteröintikaavakkeen kirkkoherranvirastosta. Siinä kerrotaan, miten kastejuhla järjestetään ja mitä täytyy sopia ennen juhlaa. Kirkkoherranviraston työntekijät auttavat mielellään, kun on kysyttävää. Myös pappien puoleen voi kääntyä. Jos vanhemmat eivät ole seurakunnan jäseniä, he voivat liittyä jäseniksi, ja sitten lapsi voidaan kastaa.

Kastejuhlan järjestäminen

Tavallisesti lapsi kastetaan kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Kastejuhla voidaan järjestää kodissa, kirkossa tai seurakunnan tiloissa. Kirkkoherranvirastossa tai soittamalla sinne voi sopia kastejuhlan ajankohdan ja samalla sopia kastavasta papista, joka ottaa yhteyttä vanhempiin ja keskustelee heidän kanssaan kasteen merkityksestä ja kastetoimituksesta.

Kastepöydälle tarvitaan kastemalja, jossa on sopivan lämpöistä puhdasta vettä, kynttilä, Raamattu ja pieni liina lapsen pään kuivaamista varten. Pöytä on hyvä peittää valkoisella liinalla ja sille voidaan asettaa kukkia.

Lapsi on tapana pukea valkoiseen kastemekkoon. Tytön mekkoon voi kiinnittää vaaleanpunaisen rusetin, pojan mekkoon sinisen. Valkoinen kastepuku kuvastaa puhtautta ja pyhyyttä, jonka kasteessa saamme omaksemme.

Kummit

Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi kummia. Heidän tulee olla rippikoulun käyneitä ja konfirmoituja evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä.

Kummin tulisi rukoilla lapsen puolesta, tukea häntä ja olla esimerkkinä kristitystä ihmisestä. Kun vanhemmat pyytävät kummeja lapselleen, he pyytävät tärkeään tehtävään. Kastetoimituksessa lasta voi pitää sylissä joko kummi tai toinen vanhemmista.

Kastejuhlan kaava

Kastetoimitus noudattaa seuraavaa järjestystä:

• Virsi
  • Johdanto
  • Psalmi
  • Kysymys tai kehotus
  • Ristinmerkki
  • Rukous
  • Raamatunluku ja evankeliumi (Mark. 10:13-16)
  • Puhe
  • Kastekäsky (Matt. 28:18-20)
  • Uskontunnustus
  • Kaste
  • Yhteinen esirukous
  • Isä meidän -rukous
  • Herran siunaus
  • Virsi

Vanhemmat voivat esittää toivomuksen virsistä, jotka kastejuhlassa lauletaan. Evankeliumin lukee tavallisesti joku muu kuin pappi. Sen voi lukea esimerkiksi kummi. Kaunis tapa on, että vanhemmat ja kummit papin kanssa laittavat kätensä lapsen pään päälle, kun lapsi siunataan. Luvialla lapsi saa kastekynttilän lahjaksi seurakunnalta.

Kastetun lapsen nimi luetaan kirkossa kastetoimitusta seuraavan viikonvaihteen sunnuntain jumalanpalveluksessa.

Aikuiskaste

Aikuinen voidaan kastaa, jos häntä ei ole kastettu lapsena. Ennen aikuisen kastetta suoritetaan yksityisrippikoulu.