YKSI SEURAKUNTA

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa on käytössä alueellinen seurakuntajako. Toisin sanoen seurakunnan jäsen kuuluu siihen seurakuntaan, missä hän asuu. Henkilöseurakuntamallia ei vielä ole, seurakuntalainen ei voi itse päättää, minne kirkollisveronsa maksaa. Joku tuntee vaikkapa mökkiseurakuntansa kodikseen enemmän kuin jonkun suuren kasvottoman kaupunkiseurakunnan.

Tällä alueella tapahtui vuodenvaihteessa muutos. Luvian seurakuntalaisista tuli yhdessä yössä Eurajoen seurakuntalaisia. Moni on sanonut, että ei se vaikuta tavallisen luvialaisen seurakuntalaisen elämään juuri mitenkään.

Vaikuttaapas: kirkollisvero aleni, seurakuntatyöhön on satsattu lisää resursseja perustamalla toinen nuorisotyönohjaajan virka, toisen kokoaikaisen kanttorin virkapaikka on Luvia, kirkollisessa toimituksessa voi vastaan tulla pappi ja kanttorin Eurajoen päästä. Seurakuntatiedot ilmestyvät nyt viikoittain Satakunnan Viikko -lehdessä. Tietenkään muutoksen vaikutukset eivät näy kovin nopeasti. Muutos on joka tapauksessa jäänyt pysyväksi ilmiöksi ainakin tämän sukupolven aikana.

Kirkossa on tapahtunut suuriakin muutoksia vuosisatojen kuluessa, 500 vuotta sitten kuninkaan avustuksella laitettiin liikkeelle reformaatio, kun valtio tarvitsi kirkon varat. Kirkko ja valtio ovat olleet naimisissa keskenään, kirkkoon kuuluminen on ollut pakollista ja uskonnonvapaus vain haave. Valtiokirkkoa meillä ei enää pitkään aikaan ole ollutkaan, kansankirkostakaan ei voine enää puhua, vaikka 71,9 % siihen kuuluukin. Ehkä ”kansalaisten kirkko” olisi parempi käsite. Amerikan luterilaisilla on slogan: ”change or die”, muutu tai kuole. Se on kova vaatimus. Jatkuva muutos laittaa ihmisen henkisen sietokyvyn koetukselle. Jatkuva muutos myös väsyttää. Suuri kuva pitäisi nähdä. Kirkon tarpeellisuutta ei voi perustella vain sen yhteiskunnallisten tehtävien tai yhteisen hyvän edistämisen näkökulmasta. Evankeliumin viestittämisen kirkon Herra antoi oppilailleen tehtäväksi. ”Mistä minä syntinen ihminen löydän armollisen Jumalan?” kysyi Martti Luther aikanaan. Armon välineistä, Jumalan sanasta ja sakramenteista, kasteesta ja ehtoollisesta. Tänäkin päivänä.

Asko Riihimäki, kirkkoherra