ELÄMÄMME POLUT

Aloittaessani kesäteologin työtäni täällä Luvian seurakunnassa ja suunnitellessani oppitunteja kesän tulevia rippikouluja varten, kävin viime kesänä Ilomantsissa käyttämiäni oppitunti-materiaaleja läpi nykyisin silmin. Osassa materiaaleja vuoden mittaan tapahtunut asioiden pohdiskelu heijasti uutta valoa kristittynä olemisen suuriin kysymyksiin. Osassa viime vuonna käyttämissäni opetusmetodeissa huomasin myös selkeitä puutteita, minkä johdosta otan vastuulleni sen, jos viime kesän rippikoululaisille ei osasta oppitunneista jäänyt paljoa käteen.

Vuoden aikana ei kuvittelisi tapahtuvan vielä kovin suuria muutoksia. Vertaillessa valokuvia eroja ei oikeastaan huomaa, tai tavatessa läheisiään pitkän ajan jälkeen ei ymmärrä, miten pitkä aika on ollut viime näkemisestä. Viime vuonna en osannut sanoa tarkkaan miten opintoni tulisivat etenemään, tai että miten, missä tai milloin tulisin kosimaan tyttöystävääni. Nyt olen kuitenkin joulun aikoihin valmistumassa teologian kandidaatiksi, ja menossa vuodenvaihteessa naimisiin. Mielessäni on jonkinlainen kuva siitä, miten polkuni lähtee rakentumaan siitä eteenpäin.

"Aika etsiä ja aika kadottaa, aika on säilyttää ja aika viskata menemään." (Saarnaajan kirja 3:6)

Vanhan Testamentin Saarnaajan kirja esittää mielestäni maanpäällisen maailman rajallisuutta lohduttavalla tavalla, sillä rajallisuus ja tilapäisyys ei aina vie meiltä vapautta tehdä asioita, vaan pikemminkin antaa meille vapauden etsiä ja löytää pysyvimmät asiat elämässä, ja keskittyä yksinomaan niihin. Kenenkään meistä ei tarvitse kantaa kiviä polulleen iäisyyksien ajan, mutta silti ihmiselämässä riittää usein aikaa rakentaa sitä eteenpäin, ja lopulta työ voidaan jättää seuraavalle sukupolvelle.

Meidän onkin hyvä aika ajoin tarkastella, mitä meistä on oikein tullut. On ehkä aika kadottaa huolet ja hetkittäiset surut, ehkä on aika etsiä uutta maailmasta ja itsestään. Aina on aika säilyttää jotain perimmäistä itsessään, sen mistä läheisemme tunnistavat meidät ja mikä on meille ominaista. On aika myös viskata menemään esimerkiksi huonot elämäntavat, ja pahat ajatuksemme toisista ihmisistä. Vaikka itse olenkin vielä nuori, ei minunkaan tarvitse katsoa kauas menneeseen huomatakseni elämän ja maailman jatkuvan muutoksen. On myös onni huomata, että vaikka ihmisellä on valta luoda unelmansa, on niiden toteutus usein suuremman käsissä.

Sami Saravuoma,

kesäteologi