LASKIAINEN LASKETAAN, PAASTOAIKA ALKAA

Noin 10 vuotta sitten kello herätti minut jälkeen kolmen aamuyöllä. Kairossa oli vielä pimeää ja kerrankin kaupunki oli hiljainen. Taksi oli tilattu hakemaan uniset kirkkoon menijät. Aamun valjetessa kirkon pihalle katettiin pöytiä, johon kukin osallistuja toi omat antimensa. Pöytien ääreen kokoontuneet ihmiset edustivat monia eriä kansallisuuksia: kaiken näköisiä, kokoisia ja värisiä kristittyjä sisaria ja veljiä eri puolilta maailmaa oli kokoontunut juhlimaan pääsiäisaamua Kairon kansainvälisessä seurakunnassa. Eri kielten surina täytti pihan ja syötyään mahansa täyteen, seurakunta kokoontui juhlimaan ylösnoussutta Vapahtajaa jumalanpalveluksessa. Egyptissä vietetty pääsiäinen oli varmasti elämäni erikoisin pääsiäinen.

Olen aina ollut hieman kateellinen muiden kirkkokuntien hienoista tavoista ja traditioista.

Oma luterilaisuutemme vaikuttaa joskus niin värittömältä. Ymmärrän toki syyn luterilaiseen niukkuuteen, uskonpuhdistajat uskoivat vankasti puhtaan evankeliumin julistamiseen ja karsivat kirkon elämää raskaalla kädellä. Evankeliumi ei kaipaakaan ympärilleen seremonioita, riittejä ja kuorrutuksia. Yksinkertainen sanoma ristillä kuolleesta ja ylösnousseesta Vapahtajasta on kirkon kallein aarre. Mutta silti haaveilen pääsiäisyön mystiikasta, kynttilöiden savusta pimeässä kirkossa, aamuyön ruhtinaallisesta juhla-ateriasta, pyhiinvaellusreissusta, kulkueista, öljyllä voitelusta, tuhkan sirottelusta ja muista perinteistä. Tällaisia vanhoja perinteitä onkin ryhdytty hiljalleen luterilaisessa kirkossa elvyttämään. Olennaista on tietenkin muistaa, että tavat ja traditiot eivät ole itse tarkoitus vaan ulkoisten muotojen tulisi palvella sitä kaikkein tärkeintä asiaa: auttaa ihmistä juurtumaan Kristukseen.

Yksi hieno tapa valmistautua juhlimaan pääsiäistä on paastoaminen. Paaston ajatuksena on suunnata mieli kahteen suuntaan: omaan itseensä ja Jumalaan. Paaston aika on mahdollisuus laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Paasto voi olla matka itsetutkiskeluun; mikä elämässäni on hyvää, mikä ehkä sellaista joka kaipaisi muutosta. Olennaista paastoamisessa ei kuitenkaan ole se, mistä luovut vaan se mitä saat tilalle. Paasto on väline, jonka on tarkoitus auttaa kristittyä raivaamaan tilaa elämässään Jumalalle. Paastotessakin on hyvä muistaa, että ”ratkaisevaa ei siis ole, mitä ihminen tahtoo tai ehtii, vaan se että Jumala armahtaa” (Room. 9:16).

Hanna Kärmeranta