TAIVAS VAI MAA

Helatorstai on muodostunut minulle eräänlaiseksi muurinjakajaksi. Tuona päivänä vietän oman pappiuteni uutta vuotta. Helatorstaina minut vihittiin papiksi ja siten helatorstain merkitys on minulle ilossa mutta myös kyselyssä, niin oman elämäni kuin uskonikin suhteen. Kyselyt ovat hyvästä, sillä ne mahdollistavat muutokset.

Muutokset pelottavat. Helatorstaina opetuslasten suhde Jeesuksen muuttui, se ei enää olisi seuraamista ja näkemistä, vaan kulkemista uskossa. Varmasti opetuslapsilla oli kriisi, heitä pelotti. Jeesus kuitenkin rukoili, että he saisivat olla siellä missä hänkin on. Juuri tässä toteutuu helatorstain rakkaus suurimmalla tavallaan. Tuo rakkaus on läsnäoloa, yhdessä elämistä. Arkkipiispa Mikko Juva on kirjoittanut, että: ”helatorstain sanoma on sanomaa jatkuvasta Kristuksen läsnäolosta.” Kristuksen läsnäolon vuoksi helatorstain sanoma on Jumalan rakkauden toteutumista jokaisena hetkenä.

Jumalan rakkaus voi koskettaa jokaista ihmistä, oli hän sitten minkälainen tahansa, tuli hän mistä tahansa tai on menossa mihin tahansa. Opetuslapsetkin olivat hyvin kirjava joukko, samoin oli ihmiset, joiden kanssa Jeesus keskusteli. Koska emme voi asettaa esteitä Kristuksen toiminnalle, meidän on hyväksyttävä erilaisuus joukossamme. Kristuksen kirkko rakentuu yksinomaan sille uskon tosiasialle, että Herramme Jeesus Kristus on meidän kanssamme.

Helatorstaina omassa pappisvihkimyksessäni sain kuulla arkkipiispamme Jukka Paarman viisaita mietteitä tuomiokirkon alttarilta. Hän painotti meille sitä, kuinka: ”Pappi on sitä varten, että hän toisi Kristuksen aivan lähelle.” Paarma jatkoi: ”Pappi edustaa Kristusta ja on kuin Kristoforos, Kristuksen kantaja.  Kristus astui ylös, tuokaa te hänet alas, ihmisten luo.”

Olen nyt ollut Luvialla kirkkoherrana muutaman kuukauden, enää pari on jäljellä. Samu Repo astunee virkaansa elokuun alussa ja minä palaan Ulvilaan kappalaiseksi; lepäämään, niin kuin leikillisesti olen kertonut. Olen oppinut tuntemaan ”luvilaisia” ja luvialaisuutta. Haluan kiittää monesta kannustuksesta ja hyvästä vastaanotosta, jota olen saanut kokea uutena pappinanne. Jos jotain toivon tälle seurakunnalle ja sen ihmisille, se on tuo sama, jonka Jukka Paarma minulle pappisvihkimyksessä sanoi: ”Kristus astui ylös, tuokaa te hänet alas, ihmisten luo.” Kristus täällä ihmisten luona… Sitä me tarvitsemme tänä päivänä enemmän kuin ymmärrämmekään. Kristus tuomassa armon ja rakkauden sanomaa kovan maailman realiteettien keskuuteen.

Siinä voisi ajatella olevan mahdoton tehtävä. Ei kukaan ihminen voi tuoda Kristusta alas taivaasta. Mahdoton tehtävä ei olekaan mahdoton siksi, että Kristus tekee sen puolestamme. Helatorstaina taivas ja maa kohtaavat.

Olli-Matti Vuori, vt. kirkkoherra