Odotuksen ilo ja suru

Teille tuttu Tapio Seppälä on neljännesvuosisadan mittaisen kirkkoherruuden jälkeen jäämässä eläkkeelle. Sitä ennen hän pitää ansaittua lomaa. Haluan ensimmäiseksi kiittää Tapio Seppälää hänen palveluksestaan sekä tuesta, jota hän on osoittanut niin monille ihmisille. Minä olen puolestani teille tuntematon, enkä myöskään tunne Luviaa hyvin. Olen kirkkoherrana Luvian seurakunnassa, kunnes virka saadaan vakinaisesti täytettyä. Siinä ajassa olen varma, että tulen tuntemaan Luviaa paremmin ja erityisesti teitä seurakuntalaisia. Olen iloinen saadessani palvella Luvian seurakuntaa tämän hetken.

Me kukin odotamme elämämme aikana eri asioita. Jotkut odotukset ovat iloista aikaa, toiset tuovat puolestaan esiin pelkoa. Meillä on Raamatussa hieno kertomus odottamisesta. Odottajana oli vanha Simeon, joka asui Jerusalemissa. Hän odotti Messiasta, kansansa pelastajaa, sillä niin oli Pyhä Henki hänelle luvannut. Simeon istui joka päivä temppelin edessä odottamassa. Yhtäkkiä esiin tuli väkijoukon takaa nuoripari, Maria ja Joosef, heidän mukanaan pieni käärö, jossa Jeesus makasi. Voimme kuvitella, kuinka vanha Simeon melkein nuortui silmissä, ja kiiruhti heidän luokseen. Simeon katseli Jeesusta, ja Maria antoi hänet viimein Simeonille. Simeon sanoi: ”Nyt sinä annat palvelijasi lähteä, niin kuin olet luvannut.” Nyt hän oli valmis. Simeonin pitkä odotus oli nyt ohitse, hän saattoi mennä lepäämään ja kuolla pois varmana siitä, että Jumalan rakkaus oli saanut lopullisen vahvistuksensa.

Simeon ymmärsi Jeesuksen nähdessään, että pieni Jeesus-lapsi oli hänen odottamansa Messias, elävän Jumalan poika. Äkkiseltään meille käsittämättömällä tavalla Simeon oli saanut suurimman todisteen Jumalan olemassaolosta ja rakkaudesta. Pieni lapsi sai hänen uskossaan aikaan täyttymyksen tunteen. Hän näki pienessä Jeesuksessa ihmeen. Liian usein kuvittelemme ainoiksi vaikuttaviksi asioiksi jotain suurta ja mahtavaa. Vieras pieni lapsi ei sitä ehkä meille ole. Mutta kun huomaa vanhempien ja isovanhempien katseet pienessä omassa lapsessaan, ymmärtää heidän katsovan ihmettä.

Kunpa mekin näkisimme Jeesus-lapsessa Simeonin tavoin ihmeen. Näkisimme sen, ettei enää tarvitse odottaa Vapahtajaa oman elämämme suruista ja syövereistä. Vapahtaja on tullut ja Hän on kanssamme.

Olli-Matti Vuori

vs. kirkkoherra